Amanda Shires eist dat meer artiesten opkomen voor abortusrechten: ‘Ik kan niet leven met het idee om me niet uit te spreken’

Amanda Shires eist dat meer artiesten opkomen voor abortusrechten: ‘Ik kan niet leven met het idee om me niet uit te spreken’

Kort nadat vorige maand een ontwerp-uitspraak van het Hooggerechtshof was uitgelekt die Roe v. Wade ongedaan zou maken, deelde Amanda Shires persoonlijk nieuws op sociale media. “Onlangs had ik een buitenbaarmoederlijke zwangerschap”, tweette ze. “Op 9 augustus 2021 scheurde mijn eileider. Op 10 augustus werd mijn leven gered… dit zijn een paar donkere dagen.”

Shires, een scherpzinnige songwriter en soloartiest en incidenteel lid van de 400 Unit-band van echtgenoot Jason Isbell, heeft zich in het verleden uitgesproken over het beschermen van het recht van een vrouw om te kiezen. In 2020 schreef ze een opiniestuk voor Rolling Stone over waarom abortusrechten ertoe doen. In een nieuw interview gaat Shires – die in juli terugkeert met haar nieuwste album Take It Like a Man – dieper in op haar eigen ervaringen en roept ze artiesten op, vooral die in Nashville, om de platforms die ze hebben gekregen te gaan gebruiken.

Toen ik mijn eerste stuk voor Rolling Stone schreef, had ik al eerder een abortus gehad. Sinds ik die opinie heb geschreven, heb ik reproductieve gezondheidszorg gehad – die sommigen misschien een abortus noemen – toen ik op 9 augustus 2021 in het ziekenhuis werd opgenomen in Texas, met een gescheurde eileider veroorzaakt door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Voor degenen die niet vertrouwd zijn, is het onmogelijk voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap om te voldragen. ik zou zijn gestorven; mijn dochter, Mercy, zou haar moeder hebben verloren; mijn man, Jason, zou weduwnaar worden.

Ik had geluk. Dit overkwam mij twee en een halve week voordat het abortusverbod in Texas van kracht werd. En twee en een halve week later was ik er nog steeds mee bezig. Ik bedoel, pas nu – negen maanden later, interessant genoeg – ben ik weer normaal ongesteld. Deze strijd gaat over meer dan alleen abortus. Ik denk dat dat is wat mensen steeds vergeten.

De meerderheid van de mensen is voorstander van reproductieve rechten en gezondheid van vrouwen; het zijn anderen die we proberen te bereiken. Maar ik denk dat mensen vergeten dat toegang tot abortus en reproductieve gezondheidszorg niet alleen gaat over het beëindigen van ongewenste zwangerschap. Mensen vergeten dat als je de toegang tot reproductieve gezondheidszorg ontneemt, je moeders zoals ik gaat vermoorden. Ik zou zijn gestorven als deze process niet voor mij beschikbaar was geweest. Waar zou dat mijn eigen dochter achterlaten?

We hebben al 50 jaar legale abortussen en nu, plotseling, zal een lang gekoesterd recht illegaal zijn. Hoe gaan we dat controleren? Mensen zullen moeten bewijzen dat ze zijn verkracht. En elk politieoptreden zal onevenredig grote gevolgen hebben voor mensen van kleur, mensen met een laag inkomen en andere gemarginaliseerde groepen. Het is nog iets anders dat, als er politie wordt ingezet, willekeurig zal gebeuren en levens zal verwoesten. Waar brengt dat ons met onze rechten op het vierde en vijfde amendement?

Wanneer Roe wordt omvergeworpen, kunnen sommige gezondheidswerkers bang zijn om mensen te helpen. Een persoon met een miskraam moet mogelijk naar een andere staat vliegen, zodat zij of hun arts niet in juridische problemen komen. Mensen zullen nog steeds abortussen ondergaan, en we zullen de geheimen van mensen moeten bewaren, en mensen moeten huisvesten, en proberen ons finest te doen. Als we Roe omverwerpen, lopen we het risico terug te gaan naar: ‘O, nu kunnen homohuwelijken niet plaatsvinden. Interraciale huwelijken kunnen niet plaatsvinden.” Privacyrechten verdwijnen.

Demograaf Diana Greene Foster voerde een 10-jarig onderzoek uit waarin zowel mensen werden gevolgd die abortus hadden ondergaan als mensen die abortus werden geweigerd. Haar studie bewijst in wezen dat wanneer mensen geen abortus kunnen ondergaan, dit hun geestelijke gezondheid, hun economische standing en hun algehele welzijn beïnvloedt. Vijfennegentig procent van de deelnemers aan de studie die wel een abortus hadden ondergaan, bleef bij hun beslissing. Het is precies zoals je zou verwachten, maar er is nu echt, wetenschappelijk bewijs voor. In het verleden hebben blanke mannen anders beweerd.

Sinds ik mijn opiniestuk heb gepubliceerd, heb ik iets gehoord van mensen die in de tachtig zijn. En dat was voor mij ongelooflijk, need ze hadden abortussen in wat een pre-Roe v. Wade-omgeving was en ze delen nu pas hun verhalen voor de eerste keer. Ik ben blij een luisteraar te zijn en ook blij om te zien dat mensen van die generaties het recht om te kiezen steunen. Het zette me aan het denken: “Weet je, ik wed dat onze grootmoeders meer kieskeurig zijn dan iedereen ons doet geloven.”

Het bleek dat het enkele gesprekken binnen onze eigen households op gang bracht. We kwamen erachter dat, ja, onze grootmoeders zijn pro-keus. Als ze het eerder in hun leven hadden gezegd, hadden ze misschien niet eerder een stem gehad of waren ze zonder slaapplaats op straat gezet. Maar nu een stem vinden en hun verhalen delen is web zo goed als altijd. Als ik deze verhalen hoor, denk ik dat het je ruggengraat sterker maakt. Het geeft het gevoel dat je sterk genoeg bent voor het gevecht, tot op je botten.

Ik kreeg ook reacties van trollen. Ik had mensen die me bedreigden. Maar wat maakt het uit. Het is niet bedreigender dan het idee om de diensten en het werk van artsen en verpleegkundigen weg te nemen. Het maakt me niet uit of iemand mij een doelwit wil geven. Ik zou niet teruggaan en het veranderen. Als we onze verhalen vertellen, helpt dat andere mensen zich gesterkt te voelen. Het de-stigmatiseert het gesprek. Als je je verhaal of je overtuigingen deelt, krijg je haters en trollen. Maar als je dat niet doet, zul je je afvragen: ‘Wat heb ik niet gedaan? Wat heb ik niet gezegd dat iemand van gedachten had kunnen doen veranderen?” Ik kan niet leven met het idee om me niet uit te spreken.

We moeten nu onerous werken om mensen te mobiliseren en te helpen stemmen. De verkiezingen zijn op 8 november. Je ziet niet veel mannen aan het woord, en elke stem is behulpzaam. Dat roept de vraag op, waarom waren Jason en ik, en Margo Value, de grootste beroemdheden – quasi-beroemdheden – bij de mars in Nashville? Waarom kwamen er niet meer mensen opdagen? Ik weet dat iedereen bang is om zijn sport op de ladder te verliezen, maar er zijn belangrijker dingen, denk ik, dan je roem. Iets niet zeggen helpt niet. Niet opkomen voor mensen helpt niet en het is niet goed. Ik zou graag denken dat followers hun rolmodellen en hun favoriete muzikanten verantwoordelijk kunnen houden. Steun geen artiesten die jouw rechten niet steunen.

Ik zou graag andere mensen die platforms hebben uitdagen om ze ook daadwerkelijk te gebruiken. Waar de fuck is de relaxation van hen? We hebben Olivia Rodrigo en Phoebe Bridgers aan het woord, en Ariana Grande. Waar zijn onze Nashville-mensen? Ze helpen niet. Gaan ze gewoon rondhangen en bier drinken? Ik wil dat Garth Brooks de mensen vertelt dat de gezondheid van vrouwen een prioriteit is. Dat is wat ik wil. Waarom niet? Wat heeft hij te verliezen?

Mijn beste hoop is dat mensen bozer blijven worden en dat de mensen die zo lang zo onerous hebben gevochten en al moe zijn, kracht vinden om door te blijven vechten en ook om anderen, vooral jongeren, onderweg te mobiliseren. Ik hoop dat als Roe v. Wade wordt vernietigd, het zo’n verdomd tumult veroorzaakt dat we meer rechten krijgen dan voorheen.

About Sugito marwoto

Check Also

Meechy Darko van Flatbush Zombies werkt samen met Freddie Gibbs, A-Trak voor nieuw nummer ‘On God’

Meechy Darko van Flatbush Zombies werkt samen met Freddie Gibbs, A-Trak voor nieuw nummer ‘On God’

Meechy Darko van Flatbush Zombies werkt samen met Freddie Gibbs en DJ/producer A-Trak voor een …